Aanplant zwarte populieren

Aanplant Zwarte Populier in project Heidebeek, Watou - Natuurpunt.

Opkweek van de autochtone 'Zwarte Populier' op de afdeling tuinbouw te Poperinge.

De Zwarte Populier is een inlandse boomsoort die met uitsterven bedreigt is in Vlaanderen. Hij werd stelselmatig vervangen door de Canadese Populier, die betere houteigenschappen heeft. De Canadese populierensoorten hebben een rechtere stam en groeien sneller. Een paar jaar geleden was zodoende de Zwarte populier zo goed als uitgestorven in West-Vlaanderen. Alleen in de ijzervallei, in de streek rond Poperinge en in het Heuvelland stonden er nog enkele exemplaren. Het I.N.B.O. (Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek) startte met een zoektocht naar alle overgebleven exemplaren. Van iedere boom werden er D.N.A. stalen genomen om er zeker van te zijn dat het raszuivere Zwarte Populieren waren, en geen kruisingen. Vervolgens werd er van ieder geselecteerde boom een aantal stekken aangeplant om de soort op die manier te laten overleven, voor in het geval dat de originele boom zou verdwijnen. Dit zou kunnen door houtkap, of door storm of bliksem... enz. Het I.N.B.O. ging vervolgens een overeenkomst aan met de afdeling Tuinbouw van het V.T.I. te Poperinge. Van al deze nog overgebleven bomen werden er zodoende stekken aangeplant in de afdeling tuinbouw. Na jaren van opkweken kunnen er nu terug planten geleverd worden om overal in Vlaanderen te heraanplanten. Natuurpunt Poperinge-Vleteren had enkele jaren terug reeds een aanplant gedaan van enkele Zwarte Populieren, dit echter met wisselend succes. Na verloop van tijd bleek er zeer veel uitval te zijn. Door een vernieuwde manier van aanplanten zou een betere slaagkans moeten gegarandeerd moeten zijn. Deze nieuwe samenwerking tussen enerzijds Natuurpunt en anderzijds de afdeling Tuinbouw van het V.T.I. zal er op die manier toe bijdragen dat de Zwarte Populier opnieuw kan groeien en bloeien in zijn oorspronkelijke biotoop. Zo wordt het voortbestaan van de zeldzame en bedreigde Zwarte Populier verzekerd. De leerlingen van het derde jaar ‘Plant Dier en Milieu’ van de afdeling tuinbouw stonden te popelen van ongeduld om het plantwerk uit te voeren.

Op de foto: Hans Pattyn, Victor Lescrauwat, Guido Quaghebeur, Thomas Vlaeminck, Janus Maes, Tom Catry, Viktor Debeerst, Thibault Verbeke, Patrick Trio

© Guido Quaghebeur (NP)
Komstraat 89 8970 Poperinge | 057 33 79 78 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Powered by LMD